Optimalisatie van het HR-beleid van Meester en Meester

De organisatie 

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat particulieren, bedrijven en de overheid helpt met uiteenlopende juridische- en veiligheidsvraagstukken. Het bedrijf is in 3 jaar tijd van start-up uitgegroeid naar een bedrijf met ruim 30 medewerkers. Dat betekende dat het HR-beleid van het bedrijf niet meer toereikend was en daarom geoptimaliseerd moest worden. Onze collega Marline ging aan de slag met onder andere de employee experience, het functie- en salarishuis en het talent management systeem.


Employee Experience

Meester en Meester is ontstaan vanuit de gedachte dat het recht toegankelijk moet zijn en heeft vanaf de start een oprecht betrokken mentaliteit. Waar voorheen de cultuur gedragen kon worden door de relatief kleine groep medewerkers, is het met een team van meer dan 30 medewerkers van belang dat de bedrijfscultuur is vastgelegd. Daarom ging Marline aan de slag om de cultuur van Meester en Meester op een passende en pakkende manier te borgen. Marline heeft een Employee Experience poster ontwikkeld, waarin de missie, visie, kernwaarden en uitgangspunten van Meester en Meester in één overzicht en in de huisstijl visueel zijn vormgegeven. Marline ging voor input voor deze poster in gesprek met medewerkers en de directie over hoe de cultuur binnen het bedrijf het beste kan worden omschreven. Inmiddels heeft de poster een mooie plek gekregen op het kantoor. Een voorbeeld van hoe een HR-tool op toegankelijke en overzichtelijke wijze zichtbaar is voor iedere medewerker.


Functie- en salarishuis

Doordat er in de afgelopen jaren flink wat nieuwe medewerkers bij Meester en Meester zijn komen werken en de invulling van bepaalde functies is veranderd, heeft Marline het functiehuis vernieuwd. Haar vertrekpunt voor het nieuwe functiehuis was het concept van Holacratie, waarin de organisatiestructuur wordt vormgegeven aan de hand van cirkels en rollen. In samenwerking met de directie en de medewerkers heeft Marline een organisatiestructuur gecreëerd, met elementen van het Holacratisch gedachtegoed, die passend is voor Meester en Meester. Vanuit daar heeft Marline roltitels aangepast, rolomschrijvingen geschreven en een nieuw salarishuis ontworpen. Al deze documenten zijn visueel aantrekkelijk en toegankelijk opgeleverd in de huisstijl van Meester en Meester, zodat alle medewerkers de documenten gemakkelijk na kunnen lezen.


Talent Management

Daarnaast heeft Marline de bestaande gesprekscyclus binnen Meester en Meester onder de loep genomen. Meester en Meester is een betrokken organisatie die de omgang met medewerkers graag nét een beetje anders doet. Daarom heeft Marline op basis van theorie en in samenwerking met de directie en medewerkers heeft Marline een nieuwe gespreksstructuur ontwikkeld, die past bij de nieuwe organisatiestructuur en de kernwaarden van Meester en Meester. Zo bestaat de nieuwe gesprekscyclus onder andere uit een doelstellingengesprek en een evaluatie wandeling in plaats van een ‘standaard’ beoordelingsgesprek, omdat Meester en Meester liever stil staat bij de ontwikkeling van medewerkers dan hen te beoordelen. Ook voor de nieuwe gesprekscyclus zijn de documenten overzichtelijk opgemaakt in de huisstijl van Meester en Meester, zodat de documenten als leidraad kunnen dienen tijdens de ontwikkelingsgesprekken.


Lesly Brons, directeur bij Meester en Meester

'De samenwerking met Marline heb ik als zeer prettig ervaren. Zij heeft ons op creatieve, professionele en toegankelijke wijze geleid naar een hernieuwd HR-beleid (klaar voor morgen!). Generatie Morgen komt tot de kern van de organisatie en maakt daardoor daadwerkelijk positieve impact.'


Deel dit artikel:

Klaar voor morgen?

Meester en Meester is nu klaar voor morgen met een HR-beleid dat helemaal aansluit op de behoeftes van zowel de medewerkers als de eigenaren. Het HR-beleid is toekomstbestendig gemaakt en is daarom gemakkelijk te updaten wanneer er veranderingen in de organisatie plaatsvinden. Zo is Meester en Meester #futureproof.

BP 08056 2