Samen bouwen aan een gezonde topsportcultuur bij PEC Zwolle

We pakten deze opdracht met veel enthousiasme aan en collega Jannika Uitslag was op structurele basis aanwezig binnen de club om inzicht te krijgen in de bestaande HR processen, cultuur en strategie van de organisatie. Helaas eindigde dat seizoen voor PEC Zwolle in een degradatie naar Keuken Kampioen Divisie. Een harde klap voor de club en al haar betrokken medewerkers. Je kunt je wellicht inbeelden wat een grote invloed dit had op de organisatiecultuur.

Maar PEC Zwolle bleef positief en kwam met een stevig strijdplan om binnen één jaar terug te komen in de Eredivisie. Met de aanstelling van nieuwe Algemeen Directeur Xander Czaikowski werd dit jaar gebruikt om te bouwen aan een succesvolle organisatie met een gezonde bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering met een primaire focus op het veld, maar ook met veel aandacht voor de rest van de organisatie. En hier konden wij vanuit Generatie Morgen ons steentje in bijdragen!

De basis op orde
We zijn begonnen met de basis: het ontwikkelen van een functiegebouw, functieprofielen, een effectieve organisatiestructuur en een toekomstbestendig salarishuis. We ontwikkelden een beloningsbeleid gekoppeld aan de prestaties op individueel en teamniveau. Binnen de organisatie was er behoefte om te weten wat je van elkaar kon verwachten en welke doelen we als organisaties nastreefden. Door dit te vertalen naar team- en individueel niveau draagt iedereen bij aan dezelfde doelen en voelen mensen ook deze betrokkenheid.

Leiderschap
Om te bouwen aan een gezonde bedrijfscultuur heb je goed leiderschap nodig. Dit was dan ook een belangrijk thema binnen de opdracht. Een eerste stap was het vormen van een leadershipteam. Dit team, bestaande uit de managers van de verschillende afdelingen, kregen de ruimte en verantwoordelijkheid om afdeling overstijgend mee te denken in de strategie van de organisatie. Het vergroten van het eigenaarschap en het optimaal inzetten van kwaliteiten binnen het team waren belangrijke stappen in het bouwen van een sterke organisatie.

Daarnaast kregen alle leidinggevenden, of je nu aan de “voetbaltechnische of kantoorkant” werkzaam bent, de opdracht om op structurele basis goede gesprekken te voeren met de medewerkers binnen de teams. Dankzij een training en praktische tools beschikken de leidinggevenden nu over de juiste kennis en instrumenten om een bijdrage te leveren aan de motivatie, prestatie en werktevredenheid van hun medewerkers.

Onze club
Wat ons tijdens deze opdracht opviel, was de pure betrokkenheid van mensen bij de club. Die betrokkenheid is anders dan je bij de meeste “normale” bedrijven ziet. Je voelde dit misschien doordeweeks niet altijd even goed, maar de betrokkenheid werd enorm zichtbaar tijdens iedere wedstrijddag. Op dat moment heerst er bij iedereen een gevoel van trots, teamgevoel, gedrevenheid en power om samen het beste te presteren voor hun club. Dit was prachtig om te zien en misschien is dit ook wel waar iedere organisatie naar zoekt; een gezamenlijke droom dat mensen aan elkaar verbindt en zorgt voor energie.

Klaar voor morgen
Over enkele weken speelt PEC Zwolle haar eerste wedstrijd weer terug in de Eredivisie. We zijn als Generatie Morgen niet gespecialiseerd in voetbal, maar in onze ogen is PEC Zwolle er als organisatie klaar voor om succesvol te zijn in deze divisie. Met een sterk team, gezonde bedrijfscultuur en een heldere visie zijn er in ieder geval al een hoop belangrijke randvoorwaarden aanwezig!

Xander Czaikowski, Algemeen Directeur PEC Zwolle:
'
Een van mijn speerpunten van het seizoen 2022-2023 was om binnen PEC Zwolle weer te zorgen voor een gezonde bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur noemen we 'gezond' wanneer medewerkers vrijheid ervaren en waardering krijgen. Het creëert bovendien saamhorigheid en teamspirit, het versterkt ons merk, vermindert personeelsverloop, verhoogd de creativiteit en tevredenheid met als resultaat dat we hiermee als club ook onze commerciële omzet kunnen verhogen.

Een goede aanvulling hierop is dat medewerkers elkaar eerlijke feedback geven door met elkaar in gesprek te gaan over elkaars gedrag, wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het beter kan. Jannika heeft ons hierbij enorm geholpen. Niet alleen met het opstellen van een gedragscode, maar ook met het opstellen van een organigram, functieprofielen, een salarisbeleid, een salarishuis en doelstellingsformulieren. Ze is een hele ervaren HR-professional met een enorme drive. Bovendien is ze heel prettig om mee te werken en past zij zichzelf makkelijk aan om volwaardig mee te draaien binnen een organisatie.

Hiermee hebben we de basis van de organisatie weer op orde gebracht en kunnen we ons komend seizoen volledig focussen op onze (lange termijn) doelstellingen.'

Contact
Deel dit artikel: