Waarom gaan teamleden weg?
De wijziging in teamdynamiek begint vaak met een verandering in de samenstelling van het team. Het verlaten van een team op eigen initiatief kan bekeken worden vanuit twee perspectieven: individueel en team niveau.
De individuele overwegingen:
De andere factoren die het verlaten van een team kan veroorzaken kunnen voortkomen uit team gerelateerde situaties:
Het begrijpen van de redenen waarom teamleden vertrekken is van belang. Het stelt teams in staat om niet alleen de oorzaken van dynamische veranderingen te identificeren, maar biedt ook de eerste stap naar het bedenken van oplossingen.
De impact van de verandering
Niet elke verandering in het team, zoals het toevoegen of vertrekken van een teamlid, heeft een even grote impact op hoe het team werkt. Eén van de belangrijke aspecten die deze impact beïnvloedt, is het aantal mensen dat wordt toegevoegd of vertrekt. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter de invloed op de dynamiek van de groep. Daarnaast speelt communicatie in het team een cruciale rol. De centrale positie van een persoon in het team is hierbij van belang. Als iemand vertrekt die de verbinding vormt tussen andere teamleden, heeft dit een grote impact op het team. Tenslotte heeft de hoeveelheid kennis, vaardigheden en talenten invloed op de impact van de verandering.
Teamdynamiek in verandering
Binnen teams nemen individuen vaak specifieke rollen op zich, gepaard met bijbehorende gedragingen. Teamdynamiek verwijst naar het effect van dit gedrag op andere teamleden. Elk teamlid heeft eigen perspectieven, doelen en behoeften die het gedrag van anderen beïnvloeden. Het gedrag van de ene persoon kan leiden tot een bepaalde interpretatie en respons bij een ander teamlid. Dit kan stimulerend als storend werken. Hoe verandert dit als er een nieuw teamlid toegevoegd wordt? Het gedrag, de perspectieven en de aanpak van het nieuwe lid kunnen andere teamleden beïnvloeden en mogelijk een herziening van rollen of interactiepatronen binnen het team teweegbrengen. Deze veranderingen kunnen zowel positieve als uitdagende effecten hebben op de manier waarop het team samenwerkt.
De interventies voor succes
Voordat je succesvolle interventies kan toepassen moet jij een aantal stappen met het team doorlopen:
Stap 1: begrijp de behoeften van het team
Stap 2: Begrijp de fase van teamontwikkeling
Stap 3: Bepaal de timing van de prestatie
Zodra jij erachter bent waar jouw team zich bevindt en welke behoeften zij hebben kun je kijken naar de volgende interventies:
Heb je ondersteuning nodig bij het in kaart brengen van veranderingen binnen je team en het bepalen van welke interventies noodzakelijk zijn? Of zoek je naar teamtraining, coaching of een leiderschapsprogramma? We staan klaar om je te helpen!